français nederlands
onthaal

Het dorp van Harnoncourt en het gehucht van Rouvroy.

Tijdens de 17e eeuw werd hier in Harnoncourt de edele familie “de la Fontaine” verwelkomt, welke van Marville (Frankrijk) afkomstig was.

Deze eerbare familie heeft zich onderscheiden door verschillende eretitels welke ze bekomen heeft op de verschillende europese slagvelden.
Heden nog draagt een beroemde afstammeling de naam van het dorp. Het betreft de befaamde orkestdirigent Nikolaus Harnoncourt, vooral bekent voor zijn orkestuitvoeringen van barokmuziek. Hierboven is een afbeelding te zien van het geboortehuis van de Harnoncourts.

Naam voor zijn inwoners : de Harnoncourtois en de Rouvirois, 461 inwoners op datum van 31.12.06.

Zeer lang geleden, werd hier Sint Rochus tijdens een van zijn wandelingen door de pest besmet. Hij ging zich wassen aan een bron bij het bos en was op slag genezen. Zo begint de legende van Harnoncourt.

Harnoncourt is bekend voor de zuiverheid van zijn water. Sint Rochus, besmet door de pest, zou zich hier gewassen hebben aan de bron welke zijn naam draagt en zou hierna genezen zijn. De kunstenaar Fernand Tomasi heeft bij het fonteintje een beeld van de sint gebeeldhouwd.
De inwoners zijn zeer trots van in het bezit te zijn van een zuiver water dat geneeskrachtige eigenschappen zou bezitten.
De reddende drank hebben de inwoners steeds gedeeld met de omringende dorpen tijdens de grote epidemies welke hier destijds plaats gevonden hebben.

Harnoncourt is het enige dorp welke geen kerk heeft. Op een afstand van een kilometer vinden wij echter de kerk van Rouvroy waarvan de inwoners van Harnoncourt gebruik maken.

Rouvroy bestaat slechts uit enkele huizen en een rusthuis voor oudere personen. De barokke toren van de kerk wordt als een van de sierlijkste van de Gaume aanzien. Dit gehucht is het geografische middelpunt van de gemeente welke zijn naam gegeven heeft tijdens de fusie van de gemeenten van België in 1977.

De kerk van Rouvroy

Réalisé par ALYSSE.INFO / Mises à jour par le S.I. Le Méridional
511916 visites sur cette page / Dernière modification le 28/08/2018 à 14h44