français nederlands
onthaal

Het dorpje van Couvreux

“De plaats van de slang”

Het dorp Wat een eigenaardige naam ! De etymologische oorsprong zou van het woord Couv of colobra, couleuvre (ringslang) komen en wijst naar het kronkelige riviertje (Vreux) naar het voorbeeld van een slang.

Naam van zijn inwoners : de Couvreusiens.

Dit klein landbouw dorpje heeft zijn oorspronkelijk karakter kunnen behouden. Afgezonderd van de hoofdwegen, heeft het nog geen toestroming van toeristen gekend, alhoewel het zeker de moeite waard is om te bezichtigen. Tijdens een wandeling doorheen het dorp zult u het landelijk karakter van het dorp kunnen rieken, iets dat in veel gaumse dorpen verdwenen is.

De reuk van vers gesneden hooi en van de aarde welke heden nog verschillende inwoners van het dorp voedt.

Nochtans was het een belangrijke plaats op gebied van kultuur en onderwijs. Vanaf 1790 werd er een stichting opgericht door een familie van het dorp. Ze had tot doel het ter beschikking stellen van een school, beheerd door de gemeenschap van het dorp, voor zowel de armen als de rijken. Het was de eerste school georganiseerd en erkend per notariële akte.

Beneden de oude school bevindt zich de oude wasplaats, welke de jeugd van het dorp een nieuwe bestemming gegeven heeft : een feestzaal. Het heeft niettemin de sfeer behouden van de wasplaats van onze grootouders.

Aan de tegenovergestelde kant van de Fauchois verheft zich fier de klokkentoren van de kerk. Hij schijnt te willen zeggen : Ik verwacht jullie!

Réalisé par ALYSSE.INFO / Mises à jour par le S.I. Le Méridional
507987 visites sur cette page / Dernière modification le 28/08/2018 à 14h44