français nederlands
onthaal

Het dorp van Lamorteau

Lamorteau…, plaats van vele legenden.

Naam van zijn inwoners : de Lamortois, 572 inwoners in 31.12.06.

Er werd verteld dat tijdens de XI eeuw, de graaf van Chiny tijdens een boswandeling ziek werd. Om de pastoor te bedanken, welke hem genezen had ,stichte hij een kluizenaars woning en kapel te Radru (de oude molen).

Tijdens de XVIII eeuw was het voorzien dat de koning van Frankrijk tijdens zijn vlucht, halt zou houden in het huis van de Heer Franque. Achter de kerk staat er een groot huis welke de geschiedenis van Frankrijk had kunnen bepalen. Er wordt verteld dat Lodewijk XVI en Marie Antoinnette hier verwacht werden door de Heer Franque welke hiervoor een speciale kamer voorbehouden had voor zijn voorname gasten. Het lot besliste er echter anders over. De koning werd samen met zijn vrouw door de revolutionairs aangehouden te Varennes. Dit gebeurde in 1791. En zo verloopt de geschiedenis !

Lamorteau is een grensdorp welke een belangrijk spoorwegontwikkeling gekend heeft, zoals een 3de klas sorteerstation. De douane heeft gedurende meer dan 100 jaar de doorgang geregeld van handelaars, toeristen en smokkelaars. Ook de rijkswacht is hier talrijke jaren aanwezig geweest.

Heden is Lamorteau een levendig jong dorp. Meer dan 150 kinderen bezoeken hier dagelijks de scholen.

“La morte eau” (het dode water), want het dorp is gelegen langs de Tonrivier. De nabijheid van de rivier heeft als gevolg gehad dat meermaals verschillende delen van het dorp overstroomd werden. Op deze mergelgronden bleef het water over grote oppervlakten stilstaan. Men zou denken aan slapend water !

De Tonrivier

indien u meer wenst te weten ...

Réalisé par ALYSSE.INFO / Mises à jour par le S.I. Le Méridional
507986 visites sur cette page / Dernière modification le 28/08/2018 à 14h44